• header06.jpg
  • header09.jpg
  • header01.jpg
  • header07.jpg
  • header04.jpg
  • header05.jpg
  • header03.jpg

Verzoek van Zoogdiervereniging:

Samen met CLM willen we het Boer zoekt vleermuis in Noord-Brabant opschalen i.s.m met vleermuisvrijwilligers. Wanneer mensen het leuk vinden om mee te doen, hoor ik dat graag en bij vragen kun je mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van de Zoogdierenvereniging.

De bedoeling is om in (half) januari het voorstel bij de provincie Noord-Brabant in te dienen, dus als mensen daarvóór kunnen reageren zou dat erg fijn zijn.

Het project behelst het inventariseren van soorten op 50 (!) boerderijen (m.b.v. Batlogger en/of posten door mensen) en het treffen van eenvoudige maatregelen. De Batlogger rouleert in principe onder de boeren en zij doen dat zelf, maar natuurlijk kunnen vrijwilligers hier een rol in spelen als zij dat willen.
De inventarisaties met de hand is voor vrijwilligers leuk om te doen, denk ik.

We bepalen welke maatregelen goed zouden kunnen zijn voor vleermuizen op een boerderij. Daarvoor stellen we standaard paketten samen van kasten, gericht op locaties (bomen, buiten) en verwachte soorten en is er beperkte ruimte voor 'niet standaard maatregelen' zoals betimmeringen e.d. Die worden door de boeren zelf (i.s.m. met vrijwilligers als zij dat leuk vinden) opgehangen.
Vervolgens willen we het gebruik laten monitoren door én de boer en vrijwilligers. De looptijd bedraagt drie jaar waarbij de kasten het eerste jaar worden opgehangen; de inventarisaties worden verdeeld over twee jaar en het monitoren begint natuurlijk zodra de kasten hangen.

De regio waar we het project willen uitvoeren is binnen het gebied van ANV's: ’t Groene Woud, Duinboeren, Maashorst en Kempenland. Maashorst en Kempenland (zie ook kaartje).

kaart anv